tirsdag 13. mars 2012

Håpets havn/Harbour of Hope

Rett etter den andre verdenskrigs slutt ankom nesten 30.000 fanger fra de tyske konsentrasjonsleirene, flere av dem mer døde enn levende til Malmös havn – håpets havn. Mange var redde og usikre. Disse fangene som hadde overlevd er en del av vår historie, og en del av vår slektshistorie også. Det har blitt arbeidet mye med listene over disse fangene, og de er tilgjengelige for dem som lurer på om det var noen av deres som kom levende fra det. Jeg har sett listene fra Malmø havn og de er fulle av norske navn, mange jøder selvsagt, en mengde polakker og andre nasjonaliteter også. Mange av disse bosatte seg blant annet i Norge etter at de kom tilbake.


Nå vises filmen Håpets havn i Norge. Filmen viser i unike arkivopptak – i blendende klart sort/hvitt, hvordan fangene får mat, medisin, blir avluset og gitt klær. Filmen beretter også om noen av disses videre skjebne. Jeg undres på om noen kommer til å kunne gjenkjenne sine slektninger i denne filmen?


Den genealogiske foreningen G-gruppen har bidratt til at filmen har blitt som den har blitt. Filmen skal vises ved Eurodok-festivalen på Cinemateket i Oslo 22. og 24. mars 2012.
Her er litt informasjon om filmen:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar